Nymburský deník 10. 10. 2011

11.10.2011 09:46

 

Benefic Animals navštívila surikata, začalo to divočákem

Na benefičním večeru se pařilo pro zvířata, na záchrannou stanici vybrali 3800 korun
 
Lysá nad Labem - Na akci Benefic Animals se poprvé sešli hudebníci, umělci, odborníci a veřejnost, aby se nejen naladili na stejnou hudební vlnu, ale zároveň se shodli na potřebě pomáhat němým tvářím, které často lidskou vinou zahynou nebo skončí se zraněním. Právě tehdy jim pomůže Záchranná stanice pro zraněné živočichy v Pátku.
Akce s podtitulem Přijďte zapařit pro správnou věc vzešla ze setkání Rudy Mikuškovice s Lubošem Vaňkem, vedoucím záchranné stanice. „Přijde mi, že v dnešním hektickém světě dostávají zvířata hrozně malý prostor a bylo by dobré s tím něco udělat,“ vidí svět spolupořadatel Ruda Mikuškovic, který občas raněné zvíře do stanice přiveze. „Hlavním účelem akce je zavést záchrannou stanici do povědomí lidí,“ upozornil na osvětu, které je málo, Mikuškovic, jinak majitel psa.
Kapely Stays In Touch, Flat Fly, Trio Passengers, Surikhata a Nový hrábě se zřekly honoráře, stejně jako písničkář Dominik Kotyza a účinkující Lukáš Trejbal a Pavel Zdražil s autorským čtením. „Při zhruba stovce platících se na stanici podařilo vybrat 3800 korun,“ potvrdil Luboš Vaněk, který už v neděli ráno jel zachraňovat labutě. „Chceme za zvířata moc poděkovat účinkujícím, organizátorům i příchozím,“ dodal záchranář.
 
Divočák počátkem přátelství
 
Pořadatele akce Rudu Mikuškovice s Lubošem Vaňkem spojil příběh konkrétního zvířete. „Ruda ke mně letos zjara přivezl divoké prasátko, které někdo srazil autem a bylo na tom velice špatně,“ začal vyprávět Vaněk. Jednodenní sele bylo prochladlé, mělo zlomený rypáček a nemělo velkou šanci přežít. Po veterinární první pomoci se o něj starali ve stanici. „Krmili jsme ho kanylou, každé ráno nebo v noci jsem za ním chodil s obavou, jestli bude nebo nebude žít,“ vzpomíná ošetřovatel. A díky pozorným lidem přežilo. „Já to říkám vždycky, naše stanice funguje na příbězích jednotlivých zvířat,“ říká Luboš Vaněk. Nakonec se prasátko stalo maskotem stanice, i když jen na dobu, než vyrostlo. Exkurze ze škol z něj udělaly takzvané drbací zvíře, tak si zvyklo na lidi. Oficiální jméno prasátko nedostalo, ve stanici si zvířata vyslouží jméno leda podle zranění, příběhu, se kterým přijdou. A tak se tam ocitla Boulička, Pacička, Dvojčata nebo Chundelka.
 
OLGA HAVRÁNKOVÁ