Nymburský deník 21. 11. 2011

21.11.2011 17:04

 

Maraton 24 hodin čtení letos zakončil Vlasta Redl 

 

Poděbrady - 12. ročník unikátní poděbradské akce letos připomněl narození Karla Jaromíra Erbena. Retro - video diskotéka, nebo více filmové produkce, to byly novinky letošního ročníku 24 hodin čtení. Hlavní náplní prostoru foyer divadla Na Kovárně v Poděbradech bylo od středeční 18. hodiny do čtvrteční 18. hodiny mluvené - čtené - slovo. Akci zakončil zpívaným slovem Vlasta Redl s kapelou.

 
Dvě stě let od narození Karla Jaromíra Erbena (1811 - 1870) se už podvanácté četlo. Čtecí štafetu si předávali básníci, písničkáři, recitátoři, 
s novináři, studenty, důchodci, nebo i pojišťovákem, pediatrem či podnikatelkou.
 
Hovořící i naslouchající spojoval vlídný vztah k literatuře a kontakt s hlavním pořadatelem Martinem Váchou z Divadelního spolku Jiří Poděbrady, který akcí žil již několik měsíců dopředu. „Letos jsme přivítali pětaosmdesát aktivních účastníků a akce trvala přesně 23 hodin 55 minut (5 minut byl bonus, ať si již lidé vydechnou),” ohlíží se za akcí svérázný organizátor.
 
Mezi jednadvaceti literárními bloky se objevila poezie, stejně jako politologie, humor i horory, sci-fi i erotika. Došlo i na čtení autorské. „Kromě vlastní tvorby jsem vzpomenul na nedávno zesnulého českého básníka Ivana Martina Jirouse zvaného Magor a přečetl z jeho sbírky z roku 2008 Okuje,” řekl k večeru redaktor Nymburského deníku, básník a hudebník Lukáš Trejbal.
 
I když poměrně narychlo, pozvání přijal hudebník Vlasta Redl se svým čerstvým hudebním seskupením a zastavili se v Poděbradech cestou po svém podzimním turné. Ve zcela zaplněném sálu divadla Na Kovárně pokřtili nové CD nealkoholickým šampaňským.
 
24 hodin čtení
v číslech:
• 21 literárních bloků
• 12 uměleckých předělů (hudební produkce, melodramy, divadlo)
• 4 krátké filmy
• 1 probouzecí retro-video diskotéka
• 61 vydaných pamětních listů pro jednotlivé účastníky a seskupení
• 85 aktivních účastníků
• Akce trvala přesně 23 hodin 55 minut
 
OLGA HAVRÁNKOVÁ