Nymburský deník 5. 9. 2011

06.09.2011 09:22

 

Na světě jsou stránky Kýchání do sazí. Pro místní autory
 
Před časem došlo ke spuštění internetových stránek Kýchání do sazí – www.kychanidosazi.webnode.cz. Ten má na svědomí místní autor Ondřej Urbanec.
„Tato webová stránka slouží k prezentaci literárních počinů autorů, kteří nestojí o velkou slávu, ale přesto by se rádi o své myšlenky podělili se čtenářskou obcí,“ objasnil Urbanec.
 
Kýchání do sazí je jinak název literárně hudebního pásma, které má už téměř desetiletou historii. Vzniklo v rámci neformální skupiny přátel - autorů próziček a poezie z Nymburka, Poděbrad a okolí, pro niž se za dobu jejího soudrženství vžil název Polabští básníci.
 
„Podle neověřené legendy odvozený od Almanachu Polabských básníků s názvem Stíny plesu, vydaného nakladatelstvím Rozevlátá palice v roce 1993. Po jeho vydání nastalo v polabských městečkách na pár let ticho, ale jelikož, kdo jednou políbí múzu, nemůže s ní přestat obcovat už nikdy, nastal brzy čas znovuvzkříšení literárně-hudebních večerů,“ popisuje dál vývoj Urbanec.
 
Internetové stránky Kýchání do sazí nejsou určeny jen pro kumpány kolem literárního večera, nýbrž i jiným psavcům. „Je možné u nás publikovat. Po autorech chceme poslat na email maxdemian@seznam.cz autorskou tvorbu a stručný životopis,“ vysvětlil Ondřej Urbanec.
Již nyní si můžete na stránkách přečíst tvorbu šesti autorů.