Nymburský deník 7. 1. 2015

30.12.2020 12:50

Na kýchání do sazí se představí i olomoucký Miky Marusjak

 
Nymburk - Na kýchacím večírku v kavárně U Strejčka se představí známý olomoucký básník a nádražák Miky Marusjak
 

Rok se s rokem sešel a tak v sobotu od 19.30 hodin můžete opět zavítat do kavárny U Strejčka na tradiční a zároveň netradiční večer Kýchání do sazí. Ten se opakuje vždy druhou sobotu v lednu a láká na místní i hostující básníky, kteří tu ještě nikdy nečetli. Ti první pak čtou z novějších prací. Kýchání se pak překlopí do druhé půlky, kde vystupují neotřelí muzikanti.

Letos program pojme již známé tváře z Nymburska. Jsou to Pavel Zdražil, který připravuje novinkové texty do vydání. Dále Mirek Salám Jilemnický, Lukáš Trejbal (bude číst také z aktuální sbírky Na dnešek jsem spal líp), Ondřej Óňa Urbanec, Honza Výška a Lucie Trejbalová. Poslední dva jmenovaní budou mít na Kýchání premiéru. Jako host představí svou tvorbu známý olomoucký básník a signalista Miroslav Miky Marusjak, jenž vydal například knížku Dunění ticha nebo drobnou sbírečku, kterou vložil do krabičky od cigaret. Ta slouží jako obálka dílka nazvaného Na vodě kruhy. Jedná se o styl haiku a haikové aforismy: V srdci trýzeň / Jak z těch málo písmen / uhasit žízeň? nebo Léto umírá / zakrvácenou dýkou / listu javoru.

O hudební část Kýchání se postarají dvě kapely. Jednorázovkou jsou Aktuální diagnóza. „Ta vystoupí pouze tento večer a nazkoušela prastaré undergroundové písně od DG 307, Aktualu nebo písničkáře Charlieho Soukupa. Zároveň jsme to pojali opravdu pro někoho netradičně a používáme při hraní třeba valchu nebo kovadlinu," odkryl zákulisí jednorázového projektu zpěvák a valchista Lukáš Trejbal.

O závěr večera se postará nymburská tutovka. Folkrocková skupina Nový hrábě již před lety na Kýchání hrála. Nyní se vrací ve velké formě a s novou tvorbou.

https://nymbursky.denik.cz/kultura_region/na-kychani-do-sazi-se-predstavi-i-olomoucky-miky-marusjak-20150107.html